Hűtés, fagyasztás
- A hűtő- és fagyasztószekrény - folyamatos működése miatt - egy átlagos család villamosenergia-fogyasztásának körülbelül 30 százalékáért felel, ezért különösen fontos, hogy hatékony („A"vagy „A+" energiahatékony osztályú), és kevésbé zajos berendezést válasszunk.
- Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljunk, amekkora háztartásunk igényeinek megfelel.
- A hűtőszekrényt lehetőleg hűvös helyen, hőforrásoktól (tűzhely, napsütés) távol helyezzük el úgy, hogy a hátsó hőleadó rács jól tudjon szellőzni.
- Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, illetve lehetőleg kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását, mert a bejutó meleg levegőt újabb energiafelhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.
- Az élelmiszerek tárolására elegendő, ha a hűtőszekrényben +5 ºC, a fagyasztó részben pedig -18 °C van. A túlhűtés nem befolyásolja az élelmiszer-biztonságot, az áramszámlát viszont növeli.
- Hosszabb távollét esetén célszerű teljesen kiüríteni és kikapcsolni a hűtőt. Az ajtaját résnyire hagyjuk nyitva, hogy elkerüljük a penészesedést.
- A fagyasztóból elővett ételeket a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni, így hasznosítani lehet az értékes hideg energiát!